torsdag 10 mars 2011

Internationella kvinnodagen
För ett par dagar sedan inträffade internationella kvinnodagen och i samband med denna körs det i kvällsdrakarna en artikelserie om kvinnovåld och kvinnoförnedring.
Det hörs många mer eller mindre genomtänkta analyser om varför fallet är så än i dag.
Jag väntade ett par dagar och konstaterar lite förundrat varför ingen tittat bakåt i tiden för att finna åtminstone en del av anledningen.

Kyrkan.
Eller för att ta det från början: Katolska (allmänna) kyrkan.
Redan år 397 vid kyrkomötet i Karthago när bibeln, så som vi känner den, fuskades ihop, tvingades kvinnan till tystnad.
Bland annat citerades denna passus, skriven redan år 195 av Quintus Tertullianus:

"Det är inte tillåtet för en kvinna att tala i kyrkan, inte heller är det tillåtet för henne att döpa, inte heller att utdela nattvarden, inte för sin egen del kräva någon del i någon som helst maskulin funktion, framför allt inte i någon prästerlig tjänst."

Det är i den paulinska andan detta är sagt, den vägen Paulus och Simon Petrus följde, alltså den väg som "vann".
Den vägen Jesu, och senare hans bror Jakob (den rättfärdige) predikade handlade mer om jämlikhet och i deras anda användes kvinnor ofta som präster.
Så icke i de katolska männens anda!
I ett av Paulus brev framstår hans åsikter om möjligt ännu klarare:

"Kvinnan skall ta emot undervisning i stillhet och alltid underordna sig. att själv undervisa tillåter jag henne inte och inte heller att bestämma över mannen, utan hon skall hålla sig tyst och stilla".

Vi låter tidsmaskinen snurra ett par varv och kliver ur lagom till sydfranska "korståget", andra hälften av 1200-talet.
Påvestolen var nu livrädd för Katarerna i södra Frankrike, deras kvinnliga präster, deras jämlikhetsiver och deras förnekande av en auktoritär kyrklig hirakeri.
30000 tusen "renläriga" soldater med det senare helgonet och grundaren av dominikanorden och inkvisitionen, Dominik de Guzman i spetsen, ägnade åtskilliga år till att bränna, hänga och korsfästa oliktänkande.
I jämlikhetens namn gjorde han ingen skillnad på män och kvinnor i alla fall......

Ett par snurr i maskinen igen och vi är framme vi 1487 då Katolska kyrkan via två dominikanbröder gav ut den kanske värsta skriften någonsin (möjligen i kamp med Sion Vises Protokoll), Malleus Malleficarum eller på svenska:
Häxhammaren.
En lärobok i tre delar om hur man spårar upp, får att erkänna genom tortyr och slutligen tar av daga alla fritänkande kvinnor, alltför duktiga kvinnor inom läkekonsten, kvinnliga lärare samt övriga damer som inte "tiga still i församlingen"!
Några år senare förnekade Kyrkan att man hade med boken att göra men att ge ut en sådan skrift inom Dominikanorden på den tiden utan påvestolens godkännande?
Icke sa nicke!

Slutsats:
I mer än 1600 år har vi västerlänningar präglats av detta patriarkaliska samhälle, pådyvlat oss av det manliga prästerskapet, fått det hamrat in i oss på förskolor och kyrkans barntimme.
Än i dag kämpar kvinnor för rätten att utöva prästyrket.
Detta tror jag är en stor anledning varför vi fortfarande brottas med det här problemet.
Och föressten, skyll inte bara på islam, vår egen kyrka har tillräckligt med synder på sin nacke så det räcker och blir över!

Billy by night
(Utövande religionshistoriker)

3 kommentarer:

 1. Ur Wikipedia:
  "Häxhammaren var inte ett beställningsverk av katolska kyrkan. Ett föregivet rekommendationsbrev inkluderades i boken, enligt vilket boken skulle rekommenderas av universitetet i Köln och med signaturer från fyra lärare där - detta brev visades dock vara en förfalskning. Universitetet hade inte godkänt boken utan tvärtom fördömt den för dess oetiska juridiska rekommendationer samt för att den demonologi som presenterades i boken inte var samstämmig med den katolska doktrinen. Kramer dömdes av inkvisitionen 1490, men boken fortsatte publiceras och efterfrågas allteftersom folk sökte botemedel mot häxeri."

  SvaraRadera
 2. Jodå, det där är jag medveten om.
  Dock framhåller, och jag är nog böjd att hålla med, flera experter att detta delvis är en efterhandskonstruktion.
  Sanningen, så långt vi vet, är dock att boken användes i stor utsträckning UTAN protester från katolskt håll.
  Mvh
  Billy

  SvaraRadera
 3. Vilka experter hänvisar du på ?

  SvaraRadera